Handweverij “It Fyfskaft”

In mijn ambachtelijk handweverij ontwerp en vervaardig ik handgeweven stof en verwerk deze tot een eindproduct. Mijn inspiratie hiervoor haal ik uit mijn directe omgeving maar ook daarbuiten. Ik heb twee weefgetouwen tot mijn beschikking waarop ik werk met traditionele weeftechnieken en experimenteer met kleur en vorm.

Ik werk met duurzame en natuurlijke materialen zoals katoen, wol en linnen. Ook het hergebruik van oude stoffen hoort tot de mogelijkheid. Alles wat ik weef is eigen design en werk ik in kleine oplage zodat ieder product uniek is. Daarnaast werk ik ook op bestelling!

Tijdens het werken op een dagbesteding voor ouderen in Zweden ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met het hand weven. Een echt oud traditioneel Zweeds handwerk wat hier als een zinvolle dagbesteding werd aangeboden.

Door de benodigde cursussen maar ook de vakopleiding hiervoor te hebben gevolgd heb ik kennis en ervaring van het weefproces opgedaan en zo op deze manier de cliënten beter te kunnen begeleiden.

De Friese naam “It Fyfskaft” betekent de vijfschacht. Dit is een weefsel geweven van linnen en wol wat vroeger voor kleding werd gebruikt. Het woord skaft komt ook in het Zweeds voor wat in het weven gebruikt wordt. Dit zijn de schachten waarmee de schering op en neer getrokken wordt.
Deze combinatie van woorden in het Fries en Zweeds vond ik een toepasselijke naam om te gebruiken voor mijn weverij!

Kortom een Friese handweverij met een Zweeds tintje!